Mail   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

O przepiórkach

przepiórka

Przepiórki są fascynującymi ptakami dającymi nam zdrowe, smaczne jaja i pyszne mięso, które gości na najbardziej wykwintnych stołach całego świata. Przepiórki jako nieliczne z drobiu użytkowego nadają się do hodowli hobbystycznej przydomowej ukierunkowanej na pozyskiwanie jaj lub tuszek. Praktycznie każdy może założyć swoją własną nawet malutką hodowlę, umieszczając klatkę w piwnicy, garażu czy latem w altance ogrodowej.

W tym celu można zakupić specjalne klatki (dostępne też w internecie od 200 zł wraz z akcesoriami typu poidełka i karmidła), w których można chować nawet 10-15 sztuk. Podczas transportu należy uważać na pisklęta, które źle znoszą zmiany temperatury. Przepiórki już w jedną dobę po wykluciu zwiększają swoją masę dwukrotnie, ale potrzebują stałej temperatury ok. 38-40 st. oraz odpowiedniego pożywienia i stałego dostępu do wody.

Produkujemy jaja przepiórcze na własnych fermach. Jednocześnie zajmujemy się pracą hodowlaną oraz współpracujemy z hodowcami przepiórek, zielononóżek kuropatwianych, strusi, perliczek i innych. Współdziałamy również z dystrybutorami i przetwórcami, którzy po dostarczeniu jaj produkują dla nas m.in. makarony i ciastka na ich bazie. Hodowcy współpracujący z firmą mają dostęp do dobrych i tanich środków produkcji, a także ułatwione funkcjonowanie na rynku. Dzięki odpowiedniej koordynacji zaopatrujemy w jaja przepiórcze i kur zielononóżek sklepy tradycyjne oraz ze zdrową żywnością na terenie nie tylko Polski. Jednocześnie ciągle szukamy nowych przedsiębiorców chętnych do nawiązania współpracy.

 

Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze?

Jajka przepiórcze bardzo często poleca się osobom, które nie przepadają za smakiem jaj kurzych. Warto je stosować również wtedy, gdy zmagamy się z anemią, problemami z ciśnieniem, cukrzycą czy bólami głowy. Ponadto zdecydowanie warto je jeść z kilku powodów:

  • spożywanie jajek przepiórczych w połączeniu ze zdrową dietą wzmacnia odporność organizmu,

  • białka jaj przepiórczych mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,

  • nie wywołują reakcji alergicznych u uczulonych na białko kurze,

  • udowodniono, że mają działanie antydepresyjne,

  • działają wzmacniająco na paznokcie i włosy,

  • działają jak afrodyzjak, jeśli są spożywane regularnie.

 

Jakie wartości odżywcze mają jaja przepiórcze?

Mimo że najpopularniejszymi jajami w Polsce są te kurze, to jednak w ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się jaja przepiórcze. Niegdyś wybierane na polskich stołach jedynie od święta, ale obecnie również na co dzień. To, że są coraz chętniej wybierane, wynika głównie z tego, że wyróżniają się rewelacyjnym smakiem, choć jednak są bardziej kaloryczne. Dla wielu jednak ważniejsze jest to, że są bogate w wiele cennych składników odżywczych takich jak:

  • minerały – m.in. cynk, magnez, potas, żelazo czy fosfor,

  • witaminy – witamina C, witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K,

  • dobry cholesterol HDL – regulujący procesy metaboliczne,

  • cholina – dba o błony komórkowe i układ nerwowy.

Nie od dziś wiadomo, że to, jak się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz stan zdrowia i kondycję organizmu. Wybierając jaja przepiórcze zamiast kurzych, mamy pewność, że będą one smaczne i bardzo zdrowe. Można je pozyskać w naszej firmie Padre, która obsługuje nie tylko sklepy czy restauracje, ale także klientów indywidualnych.

 

Jajko przepiórcze – wygląd

Rozpoznanie jajka przepiórczego nie powinno sprawiać problemów, ponieważ jest ono bardzo małe i ma charakterystyczną, nakrapianą skorupkę. Plamki znajdujące się na niej zwykle są koloru czarnego lub brązowego i mają różne wielkości. Bardzo ważne jest też to, że jedno jajko przepiórcze waży jedynie około 10 gramów, więc stanowi mniej-więcej ⅕ jajka kurzego! Jeśli natomiast chodzi o żółtko jaj przepiórek to jest ono znacznie większe w porównaniu do żółtka jaja kurzego w stosunku do wielkości jego białka. Jajka przepiórcze są nieco droższe i to jest główny powód, dla którego niegdyś nie były zbyt często wybierane przez Polaków. Na szczęście jednak to się zmieniło, ponieważ wiele osób uświadomiło sobie, że koncentracja istotnych składników odżywczych w jajku przepiórczym jest znacznie wyższa niż w przypadku kurzego.

 

Jak można jeść jajka przepiórcze?

Wbrew pozorom przygotowanie jajek przepiórczych wcale nie jest trudne. Można je spożywać na mnóstwo sposobów – podobnie jak jajka kurze. Można je gotować, smażyć lub dodawać do różnego rodzaju dań wieloskładnikowych. Bardzo często stanowią dodatek do sałatek, zup oraz dań z dziczyzny. Jaja przepiórcze uznaje się za dodatek ekskluzywny, a ich niewielkie rozmiary sprawiają, że pełnią również funkcję dekoracyjną potraw. Dodanie jajka przepiórczego do miski z żurkiem lub na półmisek z tatarem daje o wiele lepszy efekt wizualny niż zwykłe jajo kurze. I co najważniejsze – jest o wiele smaczniejsze. Wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem jaj przepiórczych znajdziesz na naszej stronie.