Przepisy na dania i preparaty z wykorzystaniem jaj przepiórczych
Wiele osób nawet nie ma pojęcia, jaki potencjał mają w sobie te malutkie jajeczka. Biorąc pod uwagę to, że już sam ich wygląd jest ciekawy, grom ludzi patrzy na nie niepewnym, a nawet podejrzliwym okiem. Nic jednak bardziej mylnego, ponieważ odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale co najważniejsze – zdrowotnymi.
Charakteryzują się zwiększoną zawartością mikroelementów (wapń, cynk, miedź, żelazo), wszystkich witamin (z wyjątkiem wit.C), aminokwasów i karotenów niezbędnych do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są jak do tej pory najlepszym odkrytym źródłem łatwo przyswajalnego fosforu.
Co można przygotować do jedzenia z jaj przepiórczych?
JAJECZNICA Z JAJEK PRZEPIÓRCZYCH
Składniki na jedną porcję:
- 10 jajek przepiórczych,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona,
- dodatki: szczypiorek.
Wbić jajka do miski, dodać przyprawy i całość przelać na patelnię. Smażyć jajecznicę na małym ogniu, a na końcu udekorować ją szczypiorkiem.
OMLET Z JAJ PRZEPIÓRCZYCH NA SŁODKO
-
8 jaj przepiórczych,
-
2 łyżki cukru,
-
2 łyżki mąki,
-
2 łyżki wody,
-
1 łyżka oleju do smażenia.
Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę oraz wodę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron, podawać z dżemem, owocami lub nutellą.
MARYNATA Z KURKUMĄ
-
pół łyżeczki kurkumy,
-
pół szklanki octu,
-
2 szklanki wody,
-
5 goździków,
-
1 liść laurowy,
-
4 ziarna pieprzu,
-
2 ziela angielskiego,
-
pół łyżeczki soli,
-
łyżka cukru.
Całość zagotować i ostudzić, postępować analogicznie jak z marynatą buraczkową.
MARYNATA Z OCTEM BALSAMICZNYM
-
1,5 szklanki wody,
-
pół szklanki octu balsamicznego,
-
ćwierć szklanki octu winnego czerwonego,
-
3 łyżki cukru, pół łyżeczki soli,
-
1 cebula czerwona,
-
3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,
-
2 liście laurowe.
Cebulę pokroić i dodać pod koniec gotowania zalewy z reszty składników, ostudzić całość i zalać przygotowane jajka jak w zalewie z buraczkami.
JAJKA PRZEPIÓRCZE W PYSZNYM SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
Składniki na jedną porcję:
-
10 jajek przepiórczych,
-
⅔ szklanki oleju,
-
1 mała cebula dymka,
-
1 mały ząbek czosnku,
-
1 łyżeczka brązowego cukru,
-
½ łyżki sosu rybnego,
-
1 listek sałaty,
-
odrobina gorącej wody,
-
natka pietruszki lub kolendry.
Jajka przepiórcze umyć, ugotować na twardo i dokładnie obrać. W niewielkim rondlu rozgrzać olej, ogień ustawić na minimum, włożyć jajka i czekać aż zbrązowieją. Następnie należy je wyjąć, pozwolić im ostygnąć i pokroić wzdłuż. Teraz czas na obranie czosnku i białej części cebuli dymki oraz opłukanie sałaty. Smażymy (na małej ilości oleju) cebulę i czosnek na złoty kolor, odsączamy nadmiar tłuszczu, a w rondelku mieszamy cukier z gorącą wodą, dodając do tego sos rybny, czosnek i cebulę dymkę. Przygotowane wcześniej jajka wyłożyć na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty, polać sosem i ozdobić np. pietruszką.
Jajka przepiórcze – jakie preparaty dla urody cz nich zrobić?
Jak każde jajko składa się ze się ze skorupki, białka i żółtka, kosztuje grosze… Wygląda tak niepozornie, że trudno uwierzyć, jak cenne ma właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Jajko z powodzeniem zastąpi wiele preparatów.
Maska do włosów rozdwajających się i suchych
-
5 jajek przepiórczych,
-
1 łyżka oliwy z oliwek,
-
1 łyżka oleju rycynowego.
Oddzielić żółtka od białek, do miseczki pozostawiając same żółtka. Dodać oliwę z oliwek i olej rycynowy i dokładnie wszystko wymieszać widelcem. Nałożyć na wilgotne włosy (nie smarując skóry głowy) na pół godziny owijając ręcznikiem (nie jest to konieczne, ale daje lepszy efekt). Dokładnie spłukać po tym czasie i umyć głowę normalnie szamponem i wysuszyć. Stosować raz w tygodniu.
Odżywka do włosów puszących się i szorstkich
-
2 żółtka jajek przepiórczych,
-
100 ml mleka,
-
2 łyżeczki wody różanej.
Żółtka utrzepać na piankę w miseczce, powoli dolewać mleko i wodę różaną. Nałożyć na umyte włosy na 10 minut i spłukać dokładnie wodą. Stosować co drugie mycie.
Maska do włosów przetłuszczających się
-
3 żółtka jaj przepiórczych,
-
ćwierć miąższu avocado,
-
1 łyżka glinki zielonej w proszku,
-
2 łyżki wody destylowanej.
Avocado rozgnieść na papkę, dodać żółtka i glinkę dokładnie wyrabiając papkę, na koniec dodać wodę. Maskę nakładać na wilgotne włosy na 10-15 minut. Spłukać letnią wodą i umyć szamponem. Stosować według potrzeby.
MASKA DO CERY TRĄDZIKOWEJ Z JAJ PRZEPIÓRCZYCH
-
2 przepiórcze białka jaj,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
1 łyżeczka świeżo startego ogórka.
Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i taką mieszankę nałożyć na twarz.
MASKA DO SUCHEJ I MIESZANEJ CERY
-
2 żółtka jaj przepiórczych,
-
1 łyżeczka miodu pszczelego,
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Wymienione składniki wymieszać i nałożyć na oczyszczoną twarz na około 20-25 minut. Maseczka ta sprawia, że skóra staje się niezwykle miękka i delikatna w dotyku.