Mail   Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Przepisy na dania i preparaty z wykorzystaniem jaj przepiórczych

żółtko jaja przepiórczegoWiele osób nawet nie ma pojęcia, jaki potencjał mają w sobie te malutkie jajeczka. Biorąc pod uwagę to, że już sam ich wygląd jest ciekawy, grom ludzi patrzy na nie niepewnym, a nawet podejrzliwym okiem. Nic jednak bardziej mylnego, ponieważ odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi, ale co najważniejsze – zdrowotnymi.

Charakteryzują się zwiększoną zawartością mikroelementów (wapń, cynk, miedź, żelazo), wszystkich witamin (z wyjątkiem wit.C), aminokwasów i karotenów niezbędnych do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są jak do tej pory najlepszym odkrytym źródłem łatwo przyswajalnego fosforu.

 

Co można przygotować do jedzenia z jaj przepiórczych?

JAJECZNICA Z JAJEK PRZEPIÓRCZYCH

Składniki na jedną porcję:

  • 10 jajek przepiórczych,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra mielona,
  • dodatki: szczypiorek.

Wbić jajka do miski, dodać przyprawy i całość przelać na patelnię. Smażyć jajecznicę na małym ogniu, a na końcu udekorować ją szczypiorkiem.

 

OMLET Z JAJ PRZEPIÓRCZYCH NA SŁODKO

  • 8 jaj przepiórczych,

  • 2 łyżki cukru,

  • 2 łyżki mąki,

  • 2 łyżki wody,

  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę oraz wodę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron, podawać z dżemem, owocami lub nutellą.

 

MARYNATA Z KURKUMĄ

  • pół łyżeczki kurkumy,

  • pół szklanki octu,

  • 2 szklanki wody,

  • 5 goździków,

  • 1 liść laurowy,

  • 4 ziarna pieprzu,

  • 2 ziela angielskiego,

  • pół łyżeczki soli,

  • łyżka cukru.

Całość zagotować i ostudzić, postępować analogicznie jak z marynatą buraczkową.

 

MARYNATA Z OCTEM BALSAMICZNYM

  • 1,5 szklanki wody,

  • pół szklanki octu balsamicznego,

  • ćwierć szklanki octu winnego czerwonego,

  • 3 łyżki cukru, pół łyżeczki soli,

  • 1 cebula czerwona,

  • 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego,

  • 2 liście laurowe.

Cebulę pokroić i dodać pod koniec gotowania zalewy z reszty składników, ostudzić całość i zalać przygotowane jajka jak w zalewie z buraczkami.

 

JAJKA PRZEPIÓRCZE W PYSZNYM SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Składniki na jedną porcję:

  • 10 jajek przepiórczych,

  • ⅔ szklanki oleju,

  • 1 mała cebula dymka,

  • 1 mały ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka brązowego cukru,

  • ½ łyżki sosu rybnego,

  • 1 listek sałaty,

  • odrobina gorącej wody,

  • natka pietruszki lub kolendry.

Jajka przepiórcze umyć, ugotować na twardo i dokładnie obrać. W niewielkim rondlu rozgrzać olej, ogień ustawić na minimum, włożyć jajka i czekać aż zbrązowieją. Następnie należy je wyjąć, pozwolić im ostygnąć i pokroić wzdłuż. Teraz czas na obranie czosnku i białej części cebuli dymki oraz opłukanie sałaty. Smażymy (na małej ilości oleju) cebulę i czosnek na złoty kolor, odsączamy nadmiar tłuszczu, a w rondelku mieszamy cukier z gorącą wodą, dodając do tego sos rybny, czosnek i cebulę dymkę. Przygotowane wcześniej jajka wyłożyć na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty, polać sosem i ozdobić np. pietruszką.

 

Jajka przepiórcze – jakie preparaty dla urody cz nich zrobić?

Jak każde jajko składa się ze się ze skorupki, białka i żółtka, kosztuje grosze… Wygląda tak niepozornie, że trudno uwierzyć, jak cenne ma właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Jajko z powodzeniem zastąpi wiele preparatów.

 

Maska do włosów rozdwajających się i suchych

  • 5 jajek przepiórczych,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka oleju rycynowego.

Oddzielić żółtka od białek, do miseczki pozostawiając same żółtka. Dodać oliwę z oliwek i olej rycynowy i dokładnie wszystko wymieszać widelcem. Nałożyć na wilgotne włosy (nie smarując skóry głowy) na pół godziny owijając ręcznikiem (nie jest to konieczne, ale daje lepszy efekt). Dokładnie spłukać po tym czasie i umyć głowę normalnie szamponem i wysuszyć. Stosować raz w tygodniu.

 

Odżywka do włosów puszących się i szorstkich

  • 2 żółtka jajek przepiórczych,

  • 100 ml mleka,

  • 2 łyżeczki wody różanej.

Żółtka utrzepać na piankę w miseczce, powoli dolewać mleko i wodę różaną. Nałożyć na umyte włosy na 10 minut i spłukać dokładnie wodą. Stosować co drugie mycie.

 

Maska do włosów przetłuszczających się

  • 3 żółtka jaj przepiórczych,

  • ćwierć miąższu avocado,

  • 1 łyżka glinki zielonej w proszku,

  • 2 łyżki wody destylowanej.

Avocado rozgnieść na papkę, dodać żółtka i glinkę dokładnie wyrabiając papkę, na koniec dodać wodę. Maskę nakładać na wilgotne włosy na 10-15 minut. Spłukać letnią wodą i umyć szamponem. Stosować według potrzeby.

 

MASKA DO CERY TRĄDZIKOWEJ Z JAJ PRZEPIÓRCZYCH

  • 2 przepiórcze białka jaj,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka świeżo startego ogórka.

Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i taką mieszankę nałożyć na twarz.

 

MASKA DO SUCHEJ I MIESZANEJ CERY

  • 2 żółtka jaj przepiórczych,

  • 1 łyżeczka miodu pszczelego,

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek.

Wymienione składniki wymieszać i nałożyć na oczyszczoną twarz na około 20-25 minut. Maseczka ta sprawia, że skóra staje się niezwykle miękka i delikatna w dotyku.